Πολλούς από εμάς οι γιορτές δεν μας βρίσκουν απαραίτητα με καλή διάθεση, συχνά ούτε καν με την επιθυμία να αποκτήσουμε καλή διάθεση! Τα περισσότερα απο τα έθιμα των ημερών μοιάζουν κλισέ και τα νιώθουμε σαν μια ανούσια επανάληψη. Γίνεται άραγε- ακόμα κι αν δεν πλησιάζουμε στις γιορτές με την αναμενόμενη προσμονή και δεν πιστεύουμε καθόλου σε κανενός είδους αλλαγή- κάτι να “αλλάξει” και να εκμεταλλευτούμε αυτές τις μέρες για να ανανεωθούμε σωματικά και ψυχικά; Επιστήμονες Νευροψυχολόγοι λένε ότι δεν είναι μόνο η “καλή διάθεση” που έχει σαν αποτέλεσμα το χαμόγελο και η “κακή διάθεση” που δημιουργεί την σκυφτή και κατσούφικη στάση του σώματος αλλά και το ανάποδο!! Ένα χαμόγελο, στιγμές που δεν πετάμε κι από τη χαρά μας, μπορεί να στείλει μηνύματα ευφορίας στον εγκέφαλο, ένα στητό στήσιμο του σώματος να πυροδοτήσει διάθεση πιο αισιόδοξη και…. η ανταπόκριση σε κάποιο γιορτινό κάλεσμα, που συνήθως θα αποφεύγαμε, να μας κάνει να νιώσουμε ότι δεν ειμαστε τόσο μόνοι όσο πιστεύαμε.
Κάποιες δοκιμασμένες και αποτελεσματικές “τεχνικές” λοιπόν για να νιώσουν η ψυχή και το σώμα καλύτερα:
1. Επιλέξτε κάποιες ημέρες ή ώρες μέσα στις γιορτές όπου θα κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν προσωπικά και δεν θυμίζουν τις καθημερινές υποχρεώσεις. Ακόμα και σε δύσκολες περιόδους κάποιες προσωπικές δραστηριότητες μπορούν να ανακουφίσουν το βάρος της ψυχής μας. Είναι πολύτιμη η φροντίδα των αγαπημένων μας αλλά – εξίσου πολύτιμη και θεραπευτική- η φροντίδα του εαυτού μας!
2. Στις ώρες εκτός εργασίας που θα περιέχει το πρόγραμμα των ημερών συμπεριλάβετε και στιγμές – εντάξει..κάτι παραπάνω από στιγμές!- φυσικής δραστηριότητας, είτε ασχολείστε με κάποιο είδος άσκησης , είτε όχι! Ένας περίπατος στο κοντινό πάρκο, με αθλητικά μας παπούτσια και χωρίς μακιγιάζ, δεν κοστίζει τίποτα και υπόσχεται πολλά οφέλη!
3. Συνδεθείτε τους ανθρώπους γύρω σας είτε είναι η στενή οικογένεια είτε ένας αγαπημένος φίλος ή φίλη, που η αμείλικτη καθημερινότητα έχει περιορίσει την επαφή σας σε ένα διαρκώς υποσχόμενο «θα τα πούμε..». Οι ημέρες προσφέρονται για συναισθηματικές ανασκοπήσεις και ξεκαθαρίσματα! Τεκμηριωμένα από το Study of Adult Development της Ιατρικής Σχολής του Harvard η καλή ζωή χτίζεται με τις ζεστές, ανθρώπινες, ποιοτικές σχέσεις.
4. Η σύνδεση με τους αγαπημένους και η ευζωία των γιορτών περιλαμβάνει και τα εορταστικά τραπέζια. Ακόμα κι αν δεν είμαστε καλεσμένοι σε κάτι που το θεωρούμε μεγαλεπήβολο και άξιο των προσδοκιών μας, μπορούμε να οργανώσουμε τη δική μας γιορτή (ακόμα με 1-2 άτομα) ή να συμμετάσχουμε σε ένα ευρύτερο οικογενειακό ή φιλικό τραπέζι. Θυμηθείτε: σημασία έχει η σύνδεση!
5. Μετά τη «σύνδεση» έχει φυσικά σημασία το φαγητό! Μαγειρέψτε, φτιάξτε γλυκά, χαρείτε τις παραδοσιακές γεύσεις των ημερών και γνωρίστε τες στα παιδιά σας. Ακούγεται λίγο παράξενο η παρακάτω συμβουλή να δίνεται από επιστήμονα διατροφής, αλλά:
ΝΑΙ, μπορείτε να γευτείτε τους αγαπημένους σας κουραμπιέδες μαμάς σας! Θυμίζουν την παιδική μας ηλικία!
ΟΧΙ, δεν χρειάζεται να αλλάξετε την παραδοσιακή συνταγή και να φτιάξετε τα μελομακάρονα σας με στέβια! Μπορεί να γλιτώσετε κάποιες θερμίδες αλλά σίγουρα δεν θέλετε (από την υπερκατανάλωση που θα κάνετε λόγω της “διαιτητικής” δικαιολογίας) να περάσετε αρκετές από τις εορταστικές στιγμές στην τουαλέτα!
6. Αν πρόκειται να βρεθείτε σε κάποιο πολλά υποσχόμενο γιορτινό τραπέζι δεν χρειάζεται να μείνετε όλη μέρα νηστικοί για να φάτε όταν θα βρεθείτε εκεί. Αυτό θα σας κάνει να φάτε με λαιμαργία, να καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες και να επιβαρύνετε το μεταβολισμό και το στομάχι σας!
7. Σε περίπτωση που ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα διατροφής ζητείστε από τον ειδικό με τον οποίο συνεργάζεστε να τροποποιήσει το πρόγραμμα, ώστε να έχετε κάποιες αποδεκτές επιλογές που θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε τα γεύματα χωρίς να επιβαρυνθείτε υπερβολικά. Ναι.. γίνεται, μοιάζει απίστευτο αλλά τα παραδοσιακά γιορταστικά τραπέζια περιλαμβάνουν πολλές υγιεινές επιλογές!!
8. Τα κακά νέα: Αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ! Έχουν πολλές θερμίδες, μακροπρόθεσμα μας αφυδατώνουν, προκαλούν βαρύ κεφάλι. Ακούγεται «ξενέρωτο» μέρες που είναι αλλά:
1 ποτήρι σαμπάνια = 170 θερμίδες
1 ποτήρι τζιν και τόνικ =165 θερμίδες
1 ποτήρι κρασί = 90 θερμίδες
Αν έχετε καταναλώσει αλκοόλ μην ξεχνάτε να πιείτε πολύ νερό και ασφαλώς να μην οδηγήσετε!!
9. Η νέα χρονιά έρχεται και τι καλύτερο από το να μας βρει με έτοιμους τους καινούριους μας στόχους! Βάλτε μικρούς εφικτούς στόχους, γράψτε τους στο χαρτί, πιστέψτε τους, οργανώστε κάθε μικρό βήμα και… μην φοβηθείτε να ονειρευτείτε τους ανέφικτους! Αν θυμηθείτε ή διαβάσετε πόσα πράγματα κατάφερε ο άνθρωπος με την προσπάθεια και την υπομονή θα σιγουρευτείτε ότι ΜΠΟΡΕΙΤΕ.
10. Στις δύσκολες που περνάει η χώρα μας αλλά και ο πλανήτης, πολλοί από εμάς δεν έχουν την υγεία , την οικονομική δυνατότητα ή την διάθεση να υποστηρίξουν τίποτα από αυτά που θα τους έκαναν να νιώσουν καλύτερα ή εορταστικά. Ακούγεται «κλισέ» η προτροπή να είμαστε «θετικοί και αισιόδοξοι» , αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς είναι πραγματικό το γεγονός ότι δεν είναι τα “κακά” πράγματα που συμβαίνουν αυτά που μας καταδικάζουν. Το να διατηρούμε το νου και την καρδιά μας σε κατάσταση αισιοδοξίας και γενναιοδωρίας είναι μια ασφαλής συνταγή για να πάνε τα πράγματα ατομικά και συλλογικά καλύτερα.
Καλά Χριστούγεννα με αγάπη,
Έρρικα Παπαβενετίου ΜD
Γενικός Οικογενειακός Ιατρός- Μsc Προαγωγής της Υγείας
Oμοιοπαθητικός- Σύμβουλος Διατροφής
Co founder, CEO Aegli-Premium Organics